Blodslit uten resultater?

Av alle oss som går flere ganger i uka og flytter usaklige mengder med jern for å bygge litt ekstra kjøtt på kroppen, så er det veldig mange som sliter ekstremt med å se resultater. Det er tre gode grunner til det, og de skal jeg skrive litt om her.

Mat Ja, enten så spiser du litt for mye, så musklene som kommer under fettet ikke får så mye sjans til å vise seg frem. Samtidig som du legger på deg muskler, så beholder du det fettet du har, og da kan det ta mange år med trening før musklene klarer å bryte gjennom fettlaget. Dette gjelder absolutt ikke bare de som er overvektige, men også de som har 5 kg for mye. Eller så spiser du for lite. De som gjør det sliter ofte med å se noen synlig fremgang, men også å se fremgang i prestasjon. Dette er kun kjedelig, og et ekstremt lite produktivt utgangspunkt for å bygge muskler, eller å komme i bedre form generelt. Man blir også mer utsatt for skader, da kroppen ikke har rare resursene til å fikse opp i nedbrutt muskulatur. En god løsning på å få en riktig balanse på dette er å ta fatt i en av våre dyktige personlige trenere som kan hjelpe deg i gang med rett kostholdsplan. Det er hundrevis av måter å gjøre dette på, men det er ganske individuelt hva vi orker å være lojale mot. Den beste dietten eller kostholdsplanen er den du ikke sliter med å følge.

Trening Så du løfter flere ganger i uka, men veit ikke helt hvorfor du ikke vokser/ går ned i fettprosent. Stort sett så gjør vi alle de samme feilene, og de er ikke så mange. Først og fremst så følger folk flest en plan som ikke helt passer dem. Det er lett når en kompisgjeng trener sammen, at alle kjører samme program. Det er dessverre ikke alltid så lønnsomt, selv om man får noe fremgang bare ved å dukke opp på trening å gjøre jobben.

Personlig så har jeg høy max kapasitet i vekt, men lav muskel utholdenhet. Det vil si at jeg sliter ikke så voldsomt med å bli sterk, men jeg går fort tom på mange repetisjoner. For min egen del så ser jeg mye mer fremgang når jeg sliter meg ut mellom 8-12 reps, enn jeg gjør når jeg kjører både fler eller mindre. Dette er selvfølgelig en preferanse, og ikke en fasit. Du vil uansett få best resultat av å finne ut hvordan du klarer å best presse deg selv. Er det på få reps, eller mange? En stor synder er også mangelen på en progresjonsplan. Det er dessverre nesten en glemt kunst å skrive ned øktene, og hver gang jeg snakker med noen om det så svarer de fleste «Jeg husker hva jeg kjørte sist». Det stemmer ikke. Så sliten som du blir når du trener ordentlig, så husker du ikke antall reps uka etter du kjørte sist. Det er nesten umulig!

En enkel løsning på dette er å finne programmer på nett, og være lojale mot dem i 6 måneder før man forsøker noe nytt, eller benytte deg av tilbudet vi har på senteret. Da vil du også få gitt antall dager i uken du bør trene for å få resultatene du ønsker.

Søvn Her er det de aller fleste mister resultatene sine. Det enkleste i verden, men det siste vi tenker på. Det er om natten kroppen restitueres, og dersom man trener hardt og sover for lite, så er det oppskriften på fraværende resultater. Hvor mye du trenger avhenger litt av alder da ungdom trenger noe mer enn voksne mennesker. Allikevel er en god tommelfinger regel at man får jevnt over 8 timer søvn hver natt. Da rekker vi å hente oss inn. Sliter du med søvn, så kan du bestille time hos meg så kan vi hjelpe deg med det.

Lykke til med treningen, folkens!

Alfred Fysioterapeuten.